Home CCA events Spodbujanje prilagajanja podnebnim spremembam: Znanje in orodja za Slovenijo na nacionalni in EU ravni
Website experience degraded
The European Climate and Health Observatory is undergoing reconstruction until June 2024 to improve its performance. We apologise for any possible disturbance to the content and functionality of the platform.
Event | Agenda and supporting documents | Practical information | Registration

Climate-ADAPT Event

Spodbujanje prilagajanja podnebnim spremembam: Znanje in orodja za Slovenijo na nacionalni in EU ravni

Evropska platforma za prilagajanje podnebnim spremembam (Climate-ADAPT) je partnerstvo med Generalnim direktoratom Evropske komisije za podnebne ukrepe (DG CLIMA) in Evropsko agencijo za okolje (EEA). Glavni cilji platforme so izmenjava znanja in praktičnih izkušenj na področju prilagajanja podnebnim spremembam, pomoč nosilcem odločanja pri učinkovitem prevzemanju tega znanja in  prispevek k boljšem usklajevanju med sektorskimi politikami in institucionalnimi ravnmi. S tem platforma je ključno referenčno orodje in vir znanja v Evropi, ki bo v okviru nove strategije EU za prilagajanje dodatno razširjen z novimi komponentami znanja, da se izboljša odločanje za prilagajanje na podnebne spremembe.

Spletni seminar, ki ga soorganizira Ministrstvo za okolje in prostor, ponuja pregled znanja o prilagajanju in orodjih na nacionalnih in EU ravni, na primer podnebni podatki, študije primerov, ali podporno orodje za prilagajanje mest. Spletni seminar ponuja tudi priložnost za razmislek o tem, kako se uporabljajo trenutno razpoložljive informacije in kje so vrzeli v znanju na nacionalni ravni.

Ciljno občinstvo spletnega seminarja so trenutni in morebitni novi uporabniki in ponudniki informacij za Climate-ADAPT v Sloveniji, tj. vladni odločevalci ter organizacije, ki jih podpirajo pri razvoju, izvajanju in vrednotenju strategij, načrtov in ukrepov prilagajanja podnebnim spremembam. Poleg tega so na seminarju dobrodošli tudi vsi drugi uporabniki (vključno s podjetji, nevladnimi organizacijami  in drugimi zainteresiranimi državljani).

 

Tukaj lahko preberite kratek opis platforme Climate-ADAPT v svojem jeziku.

Climate-ADAPT zagotavlja informacije, ki so pomembne za prilagajanje podnebnim spremembam v Evropi. Živi s prispevki ponudnikov informacij, ki se odločijo svoje znanje deliti z drugimi v Evropi in zunaj nje.

 

Preberite zgodbo o izmišljenem liku Ane, nacionalni vladni strokovnjakinji, ki pripravlja nasvete za oblikovanje prilagoditvene politike v Sloveniji. Ana išče informacije, ki bi slovenskim občinam pomagale pri pripravi lokalnih strategij, politik in načrtov prilagajanja podnebnim spremembam, s poudarkom na vročinskih valovih, sušah in poplavah. Njena zgodba prikazuje, kako na preprost način, z jasnimi koraki, uporablja program Climate-ADAPT, da bi našla informacije, ki jih išče.

 

Agenda and supporting documents

Download the detailed agenda here

 

Dobrodošli

Tema I  

Prilagajanje podnebnim spremembam v Sloveniji

 

Podnebni izzivi v Sloveniji

Uvod v nacionalno platformo za prilagajanje podnebnim spremembam

 

Vprašanja in odgovori

   
Tema II

Znanje, ki je na voljo na ravni EU na platformi Climate-ADAPT

   

Vloga projekta Climate-ADAPT kot podpora prilagajanju na podnebne spremembe v Sloveniji

 Predstavitev orodja za podporo prilagajanju na podnebne spremembe v mestih

Vprašanja in odgovori

 

 

Tema III

Razmišljanja o pridobljenih izkušnjah glede zagotavljanja znanja o prilagajanju

Okrogla miza: razmišljanja o znanju, ki je na voljo za prilagajanje na nacionalni in EU ravni 

   

Napovedi in naslednji koraki (EEA)

   

 

Practical information

Participation

Spletni seminar bo organiziran kot zaprto spletno srečanje s predhodno prijavo. Dogodek na Zoom platformi. Za udeležbo na spletnem seminarju je potrebna predhodna prijava. Po prijavi boste prejeli potrditev prijave. Povezava do programa Zoom bo prijavljenim udeležencem posredovana pred dogodkom. Kot udeleženec boste prejeli dovoljenje za poslušanje in pisanje. Spletni seminar bo potekal kot interaktivno srečanje in omogočil tudi čas  za povratne informacije. Udeleženci ne bodo mogli vklopiti svojega mikrofona in kamere, bodo pa lahko zastavili pisna vprašanja.

Contact

If you have any further questions you can contact climate-adapt@ecologic.eu

Language of the conference

Slovenian

Language: en

Online registration