Start Baza danych Studia przypadków Przestrzeń dla rzeki Waal – ochrona miasta Nijmegen

Exclusion of liability

This translation is generated by eTranslation, a machine translation tool provided by the European Commission.

Website experience degraded
We are currently facing a technical issue with the website which affects the display of data. The full functionality will be restored as soon as possible. We appreciate your understanding. If you have any questions or issues, please contact EEA Helpdesk (helpdesk@eea.europa.eu).
Studia przypadków

Przestrzeń dla rzeki Waal – ochrona miasta Nijmegen

Przestrzeń dla rzeki Waal – ochrona miasta Nijmegen

W Nijmegen rzeka Waal zagina się ostro i zwęża. Tworzy to wąskie gardło, które często powodowało zalanie historycznego centrum Nijmegen, położonego na południowym brzegu Muru. Po powodziach w 1993 i 1995 r. i w obliczu zwiększonego ryzyka powodzi z powodu zmian klimatycznych, miasto Nijmegen postanowiło dać więcej miejsca rzece Waal, jednocześnie chroniąc pobliskie siedliska przyrodnicze i zapewniając przestrzeń rekreacyjną. W 2012 roku miasto zaczęło adaptować rzekę i jej brzegi przesuwając główny istniejący grobowiec (przed Wielkim Postem, wieś część gminy Nijmegen położona na północnym brzegu rzeki Waal) 350 m w głąb lądu i kopanie rozległego nowego kanału rzecznego równolegle do oryginału. Wraz z ukończeniem projektu w 2016 r. udało się osiągnąć redukcję wysokości wody rzecznej o 35 cm (większy cel początkowy 27 cm). Podczas dużych przepływów rzecznych jedna trzecia całkowitej ilości wody jest odprowadzana przez nowy kanał pomocniczy. Wdrożone środki stworzyły również wyspę, która jest obecnie wykorzystywana jako unikalny miejski park rzeczny w sercu Nijmegen, z miejscem na życie, zajęcia rekreacyjne, kulturę, wodę i przyrodę.

Opis studium przypadku

Wyzwania

Rzeka Waal jest największą rzeką w Holandii. Jest to rzeka nizinna rozpoczynająca się od Kanału Pannerdens, gdzie Ren dzieli się na Dolny Ren i Waal. Jego szerokość wynosi średnio 350-400 m. Pierwsza część, aż do miasta Nijmegen, charakteryzuje się szerokimi średnikami i szerokim łożem zimowym o szerokości do 2 km. Druga część jest węższa i tylko lekko węższa, a związane z tym obszary zalewowe są również węższe. Nijmegen znajduje się wzdłuż południowego brzegu tego drugiego odcinka rzeki i znajduje się na nabrzeżu z miejscami lądowania dla statków. Po drugiej stronie rzeki znajduje się grobowiec, który chroni wieś Wielkiego Postu przed powodzią. Tutaj rzeka była najwęższa. W okresach wysokiego przepływu rzek Nijmegen był narażony na zalanie.

Holandia jest szczególnie podatna na szereg skutków zmiany klimatu. Oczekuje się, że zmiany klimatu będą miały miejsce pod względem wyższych temperatur, bardziej ekstremalnych opadów deszczu w krótszych okresach czasu i dłuższych okresów suszy. Większe przepływy rzeczne w rzekach holenderskich są również spodziewane w przyszłości ze względu na zmiany klimatu, w szczególności w zimie ze względu na zwiększone opady w obszarze zlewni.

Cele

Celem projektu była poprawa ochrony miasta Nijmegen i wsi Wielkiego Postu przed powodzią poprzez stworzenie większej przestrzeni dla rzeki.

Taktyki adaptacyjne wdrożone w tym przypadku
Rozwiązania

Projekt „Pokój dla rzeki Waal” był częścią szerszego„Planu dla rzek” zatwierdzonego przez rząd holenderski w 2007 r. Głównym celem tego szerszego projektu jest zarządzanie wyższym poziomem przepływu wody w rzekach holenderskich poprzez obniżenie wysokości równin zalewowych, tworzenie buforów wodnych, przenoszenie wałów, zwiększenie głębokości kanałów bocznych i budowę obwodnic powodziowych. W ramach projektu Room for the Waal:

  • istniejący grobowiec, położony przed wioską Wielkiego Postu wzdłuż północnego brzegu Muru, został przesunięty 350 m w głąb lądu, aby stworzyć miejsce dla dodatkowego kanału rzecznego;
  • przed Wielkim Postem wykopano kanał pomocniczy o szerokości 150-200 m i długości 3 km, aby zapewnić więcej miejsca na wodę podczas powodzi. Kanał ma naturalny aspekt i jest wykorzystywany do celów rekreacyjnych, takich jak wioślarstwo i żeglarstwo;
  • nowo wybudowany kanał stworzył nową wyspę, obecnie używaną jako unikalny miejski park rzeczny w sercu Nijmegen, z przestrzenią do życia, rekreacji, kultury, wody i przyrody;
  • aby przejść przez rzekę i zapewnić dostęp do parku miejskiego wyspy, istniejący most Wall został rozbudowany i nowe mosty, w których zbudowano.
Przydatność

Case developed and implemented and partially funded as a Climate Change Adaptation measure.

Dodatkowe Szczegóły

Udział zainteresowanych stron

W ramach projektu Room for the Waal interesariusze i lokalna społeczność angażowali się poprzez biuletyny, spotkania informacyjne i interaktywne warsztaty. W interaktywnych warsztatach zaprezentowano projekt z prośbą o wniesienie wkładu. Ponadto cały projekt był przedmiotem procedur strategicznej oceny oddziaływania na środowisko (SEI) i oceny oddziaływania na środowisko (OOŚ), w tym wymaganego udziału społeczeństwa. Dzięki szerokiemu zaangażowaniu zainteresowanych stron i szczegółowym odpowiedziom na ich uwagi w dużej mierze rozwiązano wątpliwości i sprzeciw zainteresowanych stron.

Czynniki sukcesu i czynniki ograniczające

Ważnym czynnikiem sukcesu było to, że ogólny „Pokój dla Rzeki” był koordynowany i finansowany w dużej mierze przez rząd krajowy. Był to skoordynowany wysiłek, który nie tylko koncentrował się na jednej lokalizacji, ale rozłożył ogólny problem na szereg działań w różnych lokalizacjach. Każdy środek stanowił część rozwiązania. Ponadto program został opracowany jako skoordynowany program z udziałem dużej liczby partnerów, w tym rządu krajowego, prowincji, gmin i rad wodnych. Ponadto konkretne projekty były prowadzone przy szerokim zaangażowaniu zainteresowanych stron i społeczności lokalnej.

Ważnym czynnikiem ograniczającym „Pokój dla planu rzecznego” było ograniczenie budżetu. Zostało to częściowo przezwyciężone poprzez zapewnienie dodatkowych środków z prowincji, rad wodnych i gmin. Oprócz dostępnych środków, czynnikiem ograniczającym była potrzeba wywłaszczenia gruntów i systemów rekompensat za okresowe powodzie gruntów włączonych do przyjętych środków.

Koszty i korzyści

Całkowite koszty projektu szacuje się na 351 mln euro, głównie z budżetu krajowego. Dla tego projektu przeprowadzono ocenę oddziaływania na środowisko oraz analizę kosztów i korzyści społecznych, co wskazuje na pozytywny efekt przekraczający 295 mln USD. Główną korzyścią projektu Room for the Waal jest zwiększona ochrona przed powodziami miasta Nijmegen i wioski Wielkiego Postu. Oprócz tego kluczowego celu projekt poprawił naturalny krajobraz rzeczny i zapewnił przestrzeń dla możliwości rekreacyjnych. W szerszej perspektywie projekt Waal przyczynił się do ogólnego planu „Pokój dla rzeki” mającego na celu zmniejszenie ryzyka powodzi rzecznych na większą skalę.

Wysokie zrzuty rzek w 1993 i 1995 r. w Niderlandach doprowadziły do zmiany polityki. Tam, gdzie poprzednia polityka opierała się na jak najszybszym odprowadzaniu nadwyżek wody do morza, nowa polityka zaczęła najpierw zatrzymywać wodę, a następnie przechowywać wodę i ostatecznie odprowadzać nadmiar wody. Nowa polityka wodna była później związana z rozwojem przyrody i wdrażaniem ramowej dyrektywy wodnej UE, ponieważ przyczynia się do poprawy morfologii niderlandzkich rzek. Podejście to zostało również zastosowane w przypadku projektu Room of the Waal River.

Czas wdrożenia

Projekt został zainicjowany w 2012 roku. Do 2016 r. zakończono relokację grobu, budowę kanału pomocniczego i utworzenie nowego. Po 2016 r. obszar ten był dalej rozwijany, aby umożliwić rekreację, mieszkalnictwo i inne funkcje miejskie.

Okres użytkowania

Uznaje się, że okres realizacji realizowanego projektu wynosi co najmniej 100 lat.

Źródło informacji

Kontakt

Ruimte voor de Rivier
afdeling Communicatie
Griffioenlaan 2
3526 LA Utrecht
Postbus 24103
3502 MC Utrecht
Telephone: 088 7972900
E-mail: info@ruimtevoorderivier.nl

Źródło

Room for the Waal River project

Opublikowane w Climate-ADAPT Nov 22 2022   -   Ostatnia modyfikacja w Climate-ADAPT Jul 13 2023


Skontaktuj się z nami w przypadku jakichkolwiek innych zapytań na temat tego studium przypadku lub w celu udostępnienia nowego studium przypadku (e -mail climate.adapt@eea.europa.eu )

Akcje Dokumentu