Start Baza danych Studia przypadków Vrijburcht: finansowany ze środków prywatnych zbiorowy ogród odporny na zmianę klimatu w Amsterdamie

Exclusion of liability

This translation is generated by eTranslation, a machine translation tool provided by the European Commission.

Studia przypadków

Vrijburcht: finansowany ze środków prywatnych zbiorowy ogród odporny na zmianę klimatu w Amsterdamie

Vrijburcht: finansowany ze środków prywatnych zbiorowy ogród odporny na zmianę klimatu w Amsterdamie

Vrijburcht to wielozadaniowy kompleks mieszkaniowo-pracowy w Amsterdamie. Oferuje wiele wspólnych udogodnień socjalnych zarówno dla mieszkańców, jak i ludzi z sąsiedztwa. Sercem kompleksu jest ogród dziedzińca z drzewami, ogród warzywny, trawniki, kwiaty, ławki i szklarnia. Ogród zapewnia różne rozwiązania dla oczekiwanego wpływu zmian klimatu; oferuje mieszkańcom chłodne środowisko podczas cieplejszych lat; woda deszczowa jest przechowywana w podziemnych zbiornikach do nawadniania w okresach suchych; niezapieczętowany obszar umożliwia maksymalną przepuszczalność wody deszczowej. Kompleks został zrealizowany i sfinansowany poprzez „zbiorowe zlecenie prywatne”.

Przyszli mieszkańcy wspólnie opracowują projekt, co daje im maksymalny wpływ na projekt, ale obejmuje również ryzyko związane z fazą prefinansowania i budowy. Odporny na klimat ogród dziedzińca był integralną częścią projektu kompleksu i jego cech w oparciu o życzenia przyszłych mieszkańców.

Opis studium przypadku

Wyzwania

Oczekuje się, że zmiana klimatu doprowadzi do częstszych i bardziej intensywnych ekstremalnych opadów deszczu w Holandii. Badania sugerują, że wzrost temperatury o 1 stopień zwiększyłby o 14 % objętość opadów podczas ekstremalnych opadów. W Amsterdamie, już teraz, intensywne deszcze często prowadzą do powodzi ze względu na ograniczoną przepuszczalność powierzchni miasta. Pozbycie się wody wydaje się pierwszą i oczywistą reakcją. Jednak w przyszłym klimacie okresy suche mogą wystąpić częściej w miesiącach letnich, co wymaga nawadniania roślinności miejskiej w przestrzeniach publicznych i prywatnych. Woda powinna być zatem zachowana w środowisku miejskim. Ponadto temperatura wzrośnie, a średnia temperatura ma wzrosnąć o 1-1,3 °C w 2050 r.  Towarzyszyć temu będą bardziej gorące letnie dni i częstsze fale upałów, podczas których środowisko zbudowane może stać się nieprzyjemnie ciepłe.

Cele

Głównym celem mieszkańców – być dla budynku Vrijburcht było zaoferowanie atrakcyjnego i zrównoważonego budynku dla ludzi do życia, pracy i spotkań poprzez stworzenie kombinacji przystępnych cenowo mieszkań, pracowni/biur i przestrzeni publicznej. Kompleks finansowany był przede wszystkim przez przyszłych mieszkańców. Wszystkie domy są osiągane przez dziedziniec, który działa jako centralny i nieformalny obszar dla mieszkańców do spotkania. Jednocześnie powinien zmniejszyć ryzyko powodzi pługowej, przechowywać wodę deszczową do nawadniania i zmniejszyć stres cieplny poprzez zapewnienie użytkownikom budynku dobrego mikroklimatu.

Rozwiązania

Kompleks składa się z 52 apartamentów, dwóch pokoi gościnnych, domu opieki dla sześciu młodzieży z lekkimi zaburzeniami psychicznymi, wspólnej przestrzeni hobby, szopy rowerowej i garażu, centrum opieki dziennej, kawiarni z tarasem wodnym, teatru, pływającej platformy do pływania i lądowania molo dla klubu żeglarskiego. Ogród na dziedzińcu zapewnia rozwiązania zapobiegające lub ograniczające powodzie spowodowane ekstremalnymi opadami deszczu, suszą w okresach suchych i stresem cieplnym podczas gorących letnich dni:

  • Woda deszczowa z dachów zbierana jest w dwóch zbiornikach, które są zakopane w ogrodzie i mogą zawierać łącznie 6 000 l wody. Woda ta służy do nawadniania ogrodu i roślin na otaczających tarasach/balkonach i pokrywa całkowite potrzeby nawadniania przez większość lat.
  • Garaż samochodowy jest zbudowany pod budynkiem, a ogród jest minimalnie wybrukowany, aby zapewnić maksymalną przepuszczalność wody deszczowej w ogrodzie.
  • Ulga jest tworzona tak, aby woda przepływała z wyższych części do środowiska podobnego do bagien. Zapobiega to zalaniu ogrodu i zwiększa różnorodność roślinności poprzez tworzenie suszarni i wilgotnych środowisk w całym ogrodzie na dziedzińcu.
  • Rury drenażowe są oddzielone od fasad na poziomie parteru i razem tworzą konstrukcję pergoli dla roślin pełzających. Minimalizuje to wpływ ewentualnych wycieków na fasadę. Rośliny pełzające są również używane na zewnątrz budynku, ponieważ pokrywają ekrany wiatrowe tworząc zielone fasady.
  • Wiele drzew w ogrodzie zapewnia cień, a tym samym przyczynia się do przyjemnego mikroklimatu w gorące letnie dni.

Aby móc zrealizować kompleks budowlany i ogród na dziedzińcu, rozpoczęto inicjatywę zbiorowego uruchomienia prywatnego (CPC) umożliwiającą przyszłym mieszkańcom zorganizowanie się i realizację ich życzeń (zob. również „Uczestnictwo zainteresowanych stron”).

Przydatność

Case mainly developed and implemented because of other policy objectives, but with significant consideration of Climate Change Adaptation aspects

Dodatkowe Szczegóły

Udział zainteresowanych stron

Projekt jest inicjatywą zbiorowego prywatnego rozruchu (CPC). Oznacza to, że przyszli mieszkańcy wspólnie opracowali projekt, w tym ponoszą ryzyko związane z płatnościami zaliczkowymi. Przyszli mieszkańcy zorganizowali się w fundacji (Vrijburcht Foundation). Ta struktura organizacyjna przynosi korzyści, że daje dużą swobodę przyszłym mieszkańcom w realizacji ich życzeń, ale także wymaga silnego zaangażowania w ten proces. Wszystkie koszty zostały poniesione przez Fundację Vrijburcht w imieniu (przyszłych) mieszkańców.

Nie było żadnego dofinansowania. Zamiast tego Fundacja Vrijburcht zaaranżowała z Rabobankiem opcję pożyczki osobistej o korzystnym oprocentowaniu i zaaranżowała procedury specjalnej budowy kredytu hipotecznego Amsterdamu dla osób o średnim regularnym dochodzie (tzw. „Amsterdamse Midden Hypotheek”). Również (społeczna) firma mieszkaniowa „De Key” udzieliła gwarancji finansowej i know-how.

Vrijburcht został zainicjowany w 2000 roku przez grupę ludzi wokół architekta, mieszkających w centrum Amsterdamu. Widzieli możliwość stworzenia własnego nowego mieszkania w projekcie CPC. Ich wizją było, że budynek powinien zawierać przestrzenie robocze i funkcję teatralną. Ta niewielka grupa ludzi zaczęła angażować więcej osób i przedstawiła swój plan gminie. Gmina Amsterdam zarezerwowała dla projektu CPC konkretne obszary nowo wybudowanej wyspy „Steigereiland”. W 2002 r. działka została ostatecznie przydzielona Vrijburcht. W 2002 roku stało się jasne, że nie było jeszcze wystarczającej liczby uczestników. Na tym etapie zaangażowała się korporacja mieszkaniowa (społeczna) „De Key” i w 2003 roku De Key podpisała umowę z Fundacją Vrijburcht, która została prawnie utworzona w tym samym roku. Umowa dotyczyła wsparcia i wsparcia w realizacji programu oraz finansowania 21 domów, dotowanego wynajmu mieszkań dla mieszkania wspomaganego dla sześciu młodych ludzi z lekkim upośledzeniem oraz ich pracowników (De Roef), a także zakupu i dzierżawy budynku opieki dziennej i kawiarni. „De Key” uzyskał bierne członkostwo w zarządzie generalnym Fundacji Vrijburcht. Komisja Ogrodu Dziedzińca działa w 2004 r. i przedstawia swoje plany w warsztacie w czerwcu 2004 r., około czasu ukończenia wstępnego projektu.

Projekt ogrodu dziedzińca wykonali architekci krajobrazu, którzy byli również zaangażowani w Vrijburcht Foundation jako przyszli mieszkańcy. Ich zaangażowanie we wczesnym etapie procesu pozwoliło na prawdziwą integrację ogrodu i budynku (np. parking w pełni pod budynkiem, a nie pod ogrodem, pergola budowy rur deszczowych) oraz duży budżet na ogród. Poprzez prezentacje, wycieczki, sondaż opinii publicznej i kilka warsztatów z innymi przyszłymi mieszkańcami powstał wspólny pomysł na program, atmosferę i styl projektowania. Istnieje odrębna „komisja ogrodowa”, odpowiedzialna za utrzymanie ogrodu.

Czynniki sukcesu i czynniki ograniczające

Głównymi czynnikami sukcesu inicjatywy są:

  • Proces budowy/rozwoju budynków był zbiorowym procesem z wspólnym życzeniem budynku, który był zrównoważony zarówno w kontekście społecznym, jak i klimatycznym. Koncepcja zielonego i zrównoważonego dziedzińca była szeroko poparta przez wszystkie zainteresowane strony.
  • Wczesne zaangażowanie architektów krajobrazu w proces zbiorowy było kluczowym elementem integracji zielonej przestrzeni z budynkiem i zarezerwowania wystarczających środków z całkowitego budżetu projektu na jego realizację.
  • Fundacja Vrijburcht składała się z osób, które zainwestowały w ten proces dużo czasu i wysiłku, co jest warunkiem wstępnym w zbiorowym i prywatnym uruchomieniu. Architekci krajobrazu wnieśli swoje doświadczenie zawodowe do zarządzania procesami jako członkowie Fundacji Vrijburcht.
  • Fundacja mieszkaniowa (społeczna) „De Key” udzieliła gwarancji finansowej, finansując domy, które jeszcze nie zostały sprzedane, wypuszczając je i wypuszczając inne pomieszczenia (np. centrum opieki dziennej i mieszkania dla osób niepełnosprawnych). „De Key” dostarczyło również doświadczenia w nadzorowaniu fazy budowy. Umożliwiło to uruchomienie budynku na etapie, w którym nie było jeszcze wystarczającej liczby uczestników prywatnych. „De Key” wziął udział w Fundacji Vrijburcht, ale dał prywatnym uczestnikom przestrzeń do opracowania własnej koncepcji.
  • Podjęto środki niskotechnologiczne, dzięki którym ogród stał się przystępny cenowo i zrównoważony (np. wykorzystanie wspólnych roślin pełzających zamiast rozwiązań technicznych dla zielonych elewacji).
Koszty i korzyści

Koszty samego ogrodu wyniosły 55 000 EUR, z wyłączeniem kosztów magazynu wody deszczowej (17 500 EUR) i szklarni (30 000 EUR). Całkowite koszty kompleksu budowlanego wyniosły 16 mln EUR. Koszty ogrodu ponosili wszyscy mieszkańcy/użytkownicy w ramach kosztów całkowitych za pośrednictwem Fundacji Vrijburcht (zob. również „Uczestnictwo zainteresowanych stron”). Ogród był zbiorowym życzeniem zainteresowanych stron i był przez nie finansowany poprzez kompromisy w ogólnym projekcie kompleksu: całkowity budżet został ustalony, ale ogród mógł być finansowany przez oszczędności na innych aspektach projektu budynku.

W ujęciu rocznym koszty utrzymania ogrodu wynoszą 3 000 EUR, w tym wkład ogrodnika obok wolontariatu mieszkańców. Również koszty utrzymania są ponoszone przez mieszkańców i „De Key” w ramach regularnych opłat za obsługę budynku, zarządzanych przez stowarzyszenie właścicieli domów. Komisja ogrodowa zajmuje się ogólnymi aspektami utrzymania ogrodu zbiorowego.

Korzyści są trudne do wyrażenia w kategoriach pieniężnych. Ogród przyczynia się do dobrego samopoczucia mieszkańców i dobrego mikroklimatu. Mieszkańcy na przykład nie czują potrzeby klimatyzacji w swoich domach. Woda do nawadniania wielu roślin na tarasach oprócz ogrodu dziedzińca pochodzi z magazynu wody deszczowej, który zaspokaja potrzeby wodne przez większość lat. Zapobiega się zalaniu ogrodu podczas intensywnych pryszniców. Ogród jest również miejscem rekreacyjnym, w którym spotykają się mieszkańcy, podkreślając w ten sposób kolektywny aspekt kompleksu, dostarcza owoców/warzyw i służy jako naturalny plac zabaw dla dzieci.

Opracowanie projektu odbywało się poprzez prywatne zbiorowe zlecenie. Osoby prywatne wspólnie nabyły kawałek ziemi i zjednoczyły się w Fundacji pełniącej funkcję komisarza całego projektu. Oznacza to, że mieszkańcy mają wpływ na projekt za pośrednictwem utworzonej przez hoc Fundacji Vrijburcht.

Po zrealizowaniu projektu wszyscy właściciele mieszkań i innych pomieszczeń w budynku zostali zjednoczeni w Stowarzyszenie Właścicieli Domów (Vereniging van Eigenaars), które jest podmiotem prawnym, który zajmuje się utrzymaniem budynku i innymi wspólnymi interesami, wśród których znajduje się ogród. Stowarzyszenie ma komitet wykonawczy, zgromadzenie ogólne, przewodniczący i komitet finansowy i jest wspólną strukturą we wszystkich przypadkach w Niderlandach, gdy w budynku uczestniczy więcej właścicieli.

Czas wdrożenia

Faza planowania rozpoczęła się w 2000 r., faza budowy rozpoczęła się w 2005 r. Vrijburcht, w tym ogród dziedzińca, został ukończony w 2007 roku.

Okres użytkowania

Dla samego budynku horyzont czasowy dla konserwacji wynosi 40 lat, ale nie ma podstawowych ograniczeń dla dłuższego użytkowania. W przypadku ogrodu nie ma również ograniczeń, chociaż konieczna będzie coroczna konserwacja.

Źródło informacji

Kontakt

M. Vergunst
Beheerstichting Vrijburcht
p/a Pedro de Medinalaan 128
1086 XR Amsterdam
Tel: +31 20 6923007
E-mail: info@vrijburcht.com

 

Źródło

Vrijburcht - a privately funded climateproof collective garden in Amsterdam: websites and interviews to M. Vergunst and H. Schuitemaker.

Opublikowane w Climate-ADAPT Nov 22 2022   -   Ostatnia modyfikacja w Climate-ADAPT Jan 18 2024


Skontaktuj się z nami w przypadku jakichkolwiek innych zapytań na temat tego studium przypadku lub w celu udostępnienia nowego studium przypadku (e -mail climate.adapt@eea.europa.eu )

Akcje Dokumentu